Новини 

28.03.2024, 13:24
konkurs-chittsiv-tvoriv-kobzaryaУ березні до Дня народження Тараса Шевченка відбувся районний конкурс читців творів Кобзаря.
28.03.2024, 13:12
legkoatletichnij-marafonУчні 10-Б класу взяли участь у легкоатлетичному марафоні, який проходив на ВДНГ від RunUkraine.
27.03.2024, 12:22
volejbolnij-turnirКоманда колежан здобула почесне третє місце на змаганнях з волейболу на «Кубок Олімпійського чемпіона Бориса Терещука".

Василю Степановичу Швецю виповнилося б 95 років

 

Поезіє, моя жорстка ноше,

Час визначатиме твоє суття.

Час може стратити й помилувати може.

Час невблаганний, бо на те й суддя.

В. Швець

Василю Степановичу Швецю виповнилося б 95 років.

Фронтовик, надзвичайний поет, прозаїк, драматург, перекладач, людина, яка працювала над художніми перекладами з 19-ти мов!

Саме до цієї дати в Українському колежі імені В.О. Сухомлинського відбулась дивовижна зустріч, учасниками якої були колежани, вчителі, відомий український поет, літературознавець, громадський діяч, лауреат багатьох премій, зокрема Державної премії імені Т.Г. Шевченка, автор відомої на весь світ пісні «Два кольори», Герой України Дмитро Васильович Павличко, а також український поет, лауреат премій імені П.Тичини, А. Малишка, П. Чубинського, В. Булаєнка, перекладач, видавець, літературний критик Петро Петрович Засенко, сини поета Тарас та Андрій.

З вуст колежан прозвучали поетичні твори, сповнені любові і шани до матері, рідної землі, друзів; вірші для наймолодших шанувальників літератури – дітлахів; поезія періоду Великої Вітчизняної війни, спогади зі щоденника поета 1941-1945 р.р. Вражений умінням учнів відчувати слово поета, Д.В. Павличко виступив із палкою промовою про роки, у які він особисто зустрічався з В.Швецем, а також прочитав власні патріотичні поезії.

До його спогадів долучився П.П. Засенко – земляк, друг Василя Степановича, прочитав власний вірш, присвячений поету.

Сини – Тарас та Андрій – згадували про дитинство, акцентуючи увагу на спогадах про батька, уважного, доброго, справедливого, люблячого.

У космосі час темний і всевладний:

Чи світ, чи антисвіт у ньому згас,

А на Землі – уперто безпорадний:

Людиною освітлюється час    

  В.Швець

 3

Колежанське Сузір’я знавців поезії В.С. Швеця

 

4

Хай палають свічки пам’яті

 

2

Поетичний дотик до душі

 

1

А до століття книгу видати

Автор ідеї, сценарист, режисер та організатор зустрічі – учителька української мови та літератури вищої категорії, керівник літературної студії «Суцвіття» Українського колежу, поетеса Казько Тетяна Василівна.